Materi Tes Bahasa Inggris (TBI) Bagian I

15.55

Baca Juga

ELLIPTICAL CONSTRUCTION
Susunan elliptic
- Susunan eliptik dengan too dan so dipakai untuk menghindari pengulangan suatu VP (=verb phrase), dalam kalimat positif.
Contoh:
1. Peter likes roses and I like roses
2. Peter likes roses and so do I
3. Peter like roses and I do too
- Yang harus diingat adalah bahwa kita harus menggunakan helping verb (kata kerja bantu)
- Untuk kalimat negative digunakan kata-kata either dan neither.
Contoh:
1. I don't know the answer and he doesn't know the answer
2. I don't know the answer and he doesn't either
3. I don't know the answer and neither does he
- Apabila kedua kalimat yang akan kita gabungkan itu positif dan satu lagi negative maka kita gunakan but.
Contoh:
1. He went to Jakarta but I didn't
2. He didn't go to Jakarta but I did
Susunan elliptic yang lainnya
1. Elliptic Subject: Kata yang dicetak miring harus dihilangkan.
Contoh:
1. He phoned and he told me the news
2. I visited her and I give her some flowers
3. I may call you tomorrow or I may phone later the day
2. Elliptic Predicate:
Contoh:
1. Since John can't accompany me, you will accompany me.
2. Jack understands the lesson, so surely All should understand the lesson
Notes:
Yang harus diingat, yang mengalami elliptic predicate adalah anak kalimatnya (sub clause)

Examples:

1. The books belong to her. The bag belongs to her. We can also say:
(1). The books belong to her and so the bag belongs to her
(2). The books belong to her and the bag is so to her
(3). The books belong to her and so is the bag
(4) The books belong to her and so does the bag
Jawab: 4 saja
Rumus Elliptical Construction untuk kaliat positif adalah:
'So+KK+Pronoun'

2. The luggage is twice the baby's weight. The luggage is ... the baby.
A. as heavy as
B. heavier than
C. lighter than
D. as light as
Jawab: B
Karena berat dari koper tersebut dua kali lebih berat dari seorang bayi, maka pernyataan yang paling tepat adalah pernyataan B yang bermakna 'lebih berat'.

3. His father speaks French but his mother speaks English. This means...
A. His father and mother speak French and English
B. His father speaks French and his mother speaks English
C. His father speaks French and English
D. His mother speaks English and French
Jawab: A
Pernyataan yang paling memiliki makna yang sama dengan soal adalah A yaitu 'Ayahnya berbicara bahasa Prancis dan Ibunya berbicara bahasa Inggris'

4. I can't swim fast...
A. but my brother can
B. and so can my brother
C. and neither can my brother
D. and my brother can too
Jawab: A
Karena pernyataan tersebut menggunakan kalimat negative maka pernyataan A lebih tepat karena menggunakan konjungsi but yang mempunyai rumus:
'-BUT+, atau'+BUT-'

5. Sue: "I didn't enjoy the movie last bight."
    Bob: "Neither did I"
From the dialogue we know that...
A. Both Sue and Bob didn't enjoy the movie last night
B. Not only Sue but also Bob enjoyed the movie last night
C. Bob enjoyed the movie last night but Sue didn't
D. Bob enjoyed the movie last night, and so did Sue
Jawab: A
Balik Bob maupun Sue tidak dapat menikmati film yang mereka tonton tadi malam.

6. Jannata: How long can  you stay under water?
    Nadia: I can stay there ... I can hold my breath
A. as
B. for
C. because
D. as long as
Jawab: D
Pernyataan tersebut bermakna 'Saya bias bertahan selama (as long as) saya bisa menahan nafas saya.

7. Bob: I won't come to the meeting tomorrow. What about you?
   Janet: Well, I'm afraid ...
A. So will I
B. I will too
C. I won't either
D. I won't neither
Jawab: C
Rumus Elliptical Construction untuk kalimat negative adalah 'Pronoun+KK+NOT+Either'

8. "..........................................."
    "Neither does she"
A. I also sew my own clothes
B. She cannot sew her own clothes
C. Nor do I sew my own clothes
D. I don't sew my own clothes
Jawab: D
Pernyataan Elliptical Construction dengan present tense

9. Budi: I like that film very much
   Rahmat: ... I have seen it three times
A. so am I
B. I am too
C. I don't either
D. So do I
Jawab: D
Pernyataan Elliptical Construction positif dengan present tense

10. My friends are not satisfied. Based on the two sentences above, write two new sentences using "either" and "neither"
- ...........................................................
- ...........................................................
Jawab:
- My friend are not satisfied and neither am I
- My friend are not satisfied and I am not either
Previous
Next Post »
0 Komentar